Elemen Taman Jepun Yang Mesti Dipertimbangkan Untuk Taman Anda

Elemen taman jepun

Elemen Taman Jepun Yang Mesti Dipertimbangkan Untuk Taman Anda. Bagaimana jika konsep taman Jepun eksotik anda ingin memohon untuk kediaman anda, terdapat beberapa prinsip asas taman Jepun anda perlu faham, bahawa taman Jepun mempunyai beberapa elemen asas yang menjadi trademark beliau:

1. Unsur air
Elemen-elemen asas taman Jepun adalah air, batu, dan tumbuh-tumbuhan. Selain sebagai sumber kehidupan, air digunakan untuk membersihkan badan daripada dunia mencemarkan sebelum memasuki kawasan suci. Air yang mengalir dari sungai untuk mewujudkan kolam renang dan air terjun.

2. Unsur tumbuhan
Menghadiri pokok, pokok renek, buluh, dusun buluh, lumut, rumput dan benar-benar harus disertakan dalam membuat taman Jepun untuk memberikan kesan keindahan seperti keindahan gunung cerun, padang rumput dan lembah. Pokok-pokok dan pokok renek juga digunakan sebagai penghubung antara dua lokasi dalam pemandangan taman. Bukit tiruan dibina dari bukit itu.

3. Unsur batu
Batu-batu disusun menyerupai bentuk semula jadi seperti gunung, air terjun dan pemandangan laut, dan telah dipilih berdasarkan bentuk, saiz, warna, dan tekstur. Batu adalah elemen yang paling penting di taman kerana ia boleh digunakan untuk melambangkan gunung, pantai dan air terjun. Batu-batu bersaiz digunakan sebagai batu loncatan dipasang jeda di antara di laluan pejalan kaki. Batu-batu yang merangkumi laluan pejalan kaki yang dipanggil batu hambar. Apabila berjalan di atasnya semasa hari hujan, pakaian dan kasut akan dilindungi daripada percikan air, tanah dan lumpur.

Dalam taman batu Jepun, pasir dan batu dilemparkan dengan meraih ke dalam corak yang melambangkan objek seperti awan dan mengalir arus air. Pasir dan batu kelikir yang digunakan tidak terlalu licin untuk pengukur mudah ditiup atau dihanyutkan oleh air hujan. Sebaliknya, sebutir pasir dan batu yang terlalu besar akan sukar untuk menetapkan meraih. Pemilihan pasir dan kerikil juga menimbang warna. Pasir putih memberikan gambaran yang tulen dan terang dalam cahaya matahari, manakala senyap pasir gelap berwarna menarik.

4. Unsur pagar
Dalam pagar taman Jepun dan pintu adalah unsur-unsur penting dalam bangunan, pagar garis terdiri daripada pagar hidup pokok renek yang dipangkas dan pagar yang diperbuat daripada kayu atau buluh. Pagar hidup menjadi penghalang, pandangan halangan, perlindungan dari angin, api, dan debu, dan juga halangan bunyi. Pagar buluh lut terdiri daripada jarak rod buluh luas untuk indah di belakang pagar masih kelihatan. Sebaliknya, Guardrail dibina struktur buluh yang tebal dan menyekat pandangan di belakangnya.

5. Unsur tanglung
Tanglung datang daripada lampu tradisional Cina untuk menderma kepada kuil-kuil Buddha. Sejak tempoh Heian, tanglung yang turut menyumbang kepada kuil Shinto untuk lampu pada waktu malam dan sebagai hiasan. Lampu batu mula digunakan sebagai standard dalam hiasan taman Jepun sejak zaman Muromachi. Setelah menjadi satu fesyen di taman-taman Jepun, lampu batu akhirnya dipasang di pelbagai taman Jepun untuk kecantikan dan kegunaannya.

6. Unsur Jambatan
Dalam reka bentuk taman dengan air sebagai subjek utama, jambatan itu adalah elemen asas yang menambah kepada keharmonian landskap. Jambatan itu juga berfungsi sebagai alat penghubung di taman ini dipisahkan oleh air. Dalam taman batu Jepun, jambatan batu dibina untuk memberi gambaran bahawa di bawah jambatan itu ada “air” mengalir.

 

Semoga artikel ini mengenai unsur-unsur taman Jepun boleh membantu anda di rumah.

 

 

 

 

 

 

Sila tinggalkan komen anda untuk perkongsian bersama. Terima kasih